Minunat și unic - ceaiul Darjeeling.
4/4 /2021
În regiunea din nord vestul Indiei, se cultivă un ceai minunat unic, cunoscut în întreaga lume sub numele de Darjeeling. Dar cum a devenit această mică zonă deluroasă unul dintre cei mai renumiți producători de ceai? Darjeeling este, fără îndoială, o regiune specială a ceaiului. Zona este cunoscută pentru producerea de „șampanie din ceaiuri” și este situată la poalele munților Himalaya la o altitudine de aproximativ 2000 de metri. Se învecinează cu Nepal, Bhutan și Tibet, iar plantațiile de ceai deluroase produc ceai numai în anumite anotimpuri - fiecare anotimp conferă ceaiului caracterul său propriu. Numele „Darjeeling” are propria sa istorie interesantă. Se crede că derivă din cuvintele tibetane dorje, care înseamnă tunet, și lin, care înseamnă pământ. În mod literal înseamnă „țara fulgerului”, referindu-se la sceptrul zeității Indra din mitologia hindusă. Istoria transformării lui Darjeeling într-o regiune a ceaiului a fost influențată de China, Anglia și Scoția. Exploratorul și botanistul scoțian Robert Fortune a făcut contrabandă cu semințe de ceai din China în urmă cu aproape 200 de ani. Semințele de ceai au fost plantate în zona Darjeeling, deoarece comercianții englezi se temeau că vor avea un singur furnizor de ceai - China. Comercianții englezi doreau acces la o sursă de ceai asupra căreia puteau avea control complet. Aceste semințe de ceai chinezesc, contrabandă de un scoțian și plantate de comercianții englezi, au crescut în grădini de ceai care au definit rolul regiunii în istorie. Darjeeling a fost selectat ca destinație ideală datorită vremii răcoroase și a altitudinii. Calitatea ceaiului produs în zonă a consolidat repede reputația lui Darjeeling de a produce ceaiuri excepționale. În 1835, britanicii au preluat controlul asupra Darjeeling și l-au transformat într-o stațiune montană de primă clasă, unde oficialii și familiile lor puteau călători vara pentru a scăpa de căldura indiană intensă. În 2005, Darjeeling a primit în sfârșit protecția OMC ca indicație geografică, ceea ce înseamnă că numai ceaiul cultivat în Darjeeling poate fi numit Darjeeling. În prezent există 87 de plantații de ceai în Darjeeling, care acoperă o suprafață de 17.500 de hectare, iar economia regiunii este puternic dependentă de ceai. Dacă nu ați încercat încă ceaiul Darjeeling, vă recomandăm să savurați gustul sofisticat.